Huidaandoeningen

Vaak voorkomende huidaandoeningen:

Eelt (Callus)

Er zijn 2 soorten eelt.

Fysiologische eelt

Is een eenvoudige verdikking van de opperhuid die ontstaat door druk en wrijving.
Deze eelt heeft vooral de functie van drukopvangend kussen tussen de harde delen van de voet en de ondergrond.
Fysiologische eelt wordt nooit volledig weggenomen omwille van zijn beschermende factor.

Pathologische eelt (Hyperkeratosis)

Ontstaat door uitgesproken mechanische belasting. Deze eelt beweegt niet meer mee met de opperhuid waardoor het pijnlijk en branderig aanvoelt. Deze eelt moet behandeld worden. Overmatige eeltvorming kan leiden tot likdoorns en/of kloven.

De Likdoorn (Clavus)

Een Likdoorn (in de volksmond ook wel eksteroog genoemd) is een naar binnengroeiende eeltplek die vaak zeer pijnlijk is. Een likdoorn ontstaat door druk en/of wrijving op de huid.
Likdoorns komen het vaakst voor op de voetzool & op of tussen de tenen.

Ik zal de pijnlijke likdoorn verwijderen. Bij likdoorns tussen de tenen kan ik een orthese op maat maken om de druk tussen de tenen weg te nemen. Goed schoenadvies zal al veel helpen. Opvolging door middel van vervolgbehandelingen is aangewezen.

Kloven

Droge kloven

Ontstaan dikwijls door overtollige eeltvorming, vooral op de hielen, in combinatie met een te droge huid. Deze kloven kunnen ontsteken, zelfs bloeden en zeer pijnlijk zijn.Ik zal deze kloven genezen door het professioneel verwijderen van de omringende eelt, de kloven goed te ontsmetten en een hielverband met klovenzalf aan te brengen.
Preventief kan een goede klovenzalf al veel voorkomen.

Vochtige Kloven

Meestal tussen of onder de tenen, ontstaan bij een vochtige huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Het niet goed afdrogen tussen de tenen en schimmelinfecties zijn ook een oorzaak.

Ik zal deze vervelende kloven behandelen door de huid plaatselijk uit te drogen.
In geval van afwijkende stand van de tenen kan ik een orthese op maat maken om de afstand tussen uw tenen lichtjes te vergroten zodat vocht wegventileert. Bij kloven door
schimmelinfecties zal ik de kloven behandelen en u doorverwijzen naar uw arts die de gepaste medicatie zal voorschrijven.

Schimmelinfectie (Tinea Pedis)

Zwemmerseczeem of atleetvoet

Schimmelinfecties manifesteren zich als een wit beslag op de huid, ook als natte erosie en pijnlijke kloven tussen de tenen. Deze schimmel is zeer besmettelijk en een goede voethygiƫne kan veel voorkomen. De diagnose mag enkel door een arts vastgesteld worden.

Na doorverwijzing zal uw arts afhankelijk van de ernst van de infectie schimmelremmende (plaatselijke behandeling) of schimmeldodende medicatie voorschrijven.