Orthopedische afwijkingen

Vaak voorkomende orthopedische afwijkingen:

Teenafwijkingen

Hallux Valgus = Een standafwijking van de grote teen, deze gaat naar buiten wijzen en het gewricht knikt naar binnen.

Door de standafwijking ontstaat er een benige knobbel aan de binnenzijde van de voet. Deze knobbel wordt rood, doet pijn bij druk en kan ontsteken. Oorzaken zijn vaak erfelijke factoren, verkeerd schoeisel, een teenspier die onvoldoende werkt of obesitas.

Ik zal de eelt en likdoorns die eventueel ontstaan zijn verwijderen en u schoenadvies geven. Het vervaardigen van hulpmiddelen, door middel van zachte siliconen kan verzachtend werken. Bij ernstige standafwijking kan u naar een specialist die de ‘hallux valgus’ operatief kan herstellen.

Hamer- en Klauwtenen = Een standafwijking van de tenen.

• Bij klauwtenen staan de tenen gebogen, het topje van de teen wijst volledig naar beneden.
• Bij hamertenen staan de tenen ook gebogen, hier wijst het topje van de teen naar voor.

Door de standafwijking ontstaat er eelt en likdoorns op de tenen. Door druk & wrijving in onaangepast schoeisel ontstaan er roodheid, zwellingen en ontstekingen. Oorzaken zijn vaak het dragen van slippers en te kleine schoenen, erfelijkheid en het verkorten van spieren en pezen.

Ik zal de eelt en likdoorns verwijderen en u schoenadvies geven. Ook hier kunnen de zachte siliconen beschermend en verzachtend werken.

De Ruiterteen = Een teen die over een naastgelegen teen heen groeit.

Dikwijls in combinatie met ‘hallux valgus’. Het is een vergroeiing van de gewrichten. Oorzaken zijn vaak te kleine schoenen, reuma of arthritis.

Een medisch pedicure mag geen corrigerende orthesen maken, wel beschermende en verzachtende orthesen.
Een ‘podoloog’ kan met behulp van een steunzool de indirecte klachten verhelpen, zodat de tenen meer ruimte krijgen. Een andere optie is dat de ‘podoloog’ gebruik maakt van een orthese of tapetechniek. Hierdoor kan de ruiterteen met behulp van de naastliggende tenen weer in positie worden gezet.

Voetafwijkingen

Hielspoor en plantaire fasciitis

Hielspoor is een benige uitwas (doornvormige verkalking) onder het hielbeen.
Plantaire fasciitis is een ontsteking aan de onderkant van de voet. Het wordt vaak verward met hielspoor. Plantaire fasciitis geeft veel pijnklachten en bevindt zich gewoonlijk aan de voorkant en onderkant van de hiel.

Vaak lijkt het te zijn genezen, maar komt het na een paar weken weer terug. Rusten kan al veel helpen, ook je activiteiten verminderen of veranderen en (indien nodig) gewicht verliezen. Het verminderen van de ontsteking, het rekken van de kuitspieren zonder de fascia opnieuw te beschadigen en/of steunzolen zijn vaak de juiste behandeling voor plantaire fasciitis.
(Ontsteking van de plantaire fascia)

Morton’s Neuralgie = Een zenuw gekneld tussen twee middenvoetbeentjes, in de meeste gevallen gaat het om de zenuwen tussen het 3de en 4de kootje.

Belasting van te strakke schoenen, waardoor de zenuwen klem komen te zitten, het lopen op hoge hakken en diverse sporten kunnen Morton’s neuralgie veroorzaken. Plotse pijn in de voorvoet kan wijzen op ‘Morton’s Neuralgie’. Deze pijn zal verergeren met het samenknijpen van de voet en bij het lopen.

Het is van belang dat de zenuwen weer de ruimte krijgen, het masseren van de voet kan hierbij van nut zijn. Een ‘Morton’s neuralgie’ wordt behandeld door het wegnemen van overdruk op de zenuwen.

Haglundse Exostose = Een botwoekering aan de achterzijde van de hiel.

Deze kan rond, stomp, hoekig of puntig zijn. Ontstaat door verhoogde druk door schoenen. Pijn ontstaat door chronische irritatie van de slijmbeurs. De huid ziet rood en intensief wandelen wordt onmogelijk.

Schoenadvies is hier zeker van toepassing. Een specialist kan door een operatie de ‘haglundse exostose’ vrij eenvoudig verwijderen.